Revizorska analiza podataka

Danas se ne može provesti gotovo ni jedan segment revizije poslovanja, a da se detaljno ne analiziraju podaci kreirani ili obrađeni u povezanom dijelu informacijskog sustava.  Ova tvrdnja naročito vrijedi kod analize prijevara, no može se primijeniti i na druge kategorije revizije kao što su revizija unutarnjih kontrola, analiza učinkovitosti poslovnih procesa ili provjera usklađenost s regulatornim zahtjevima.

Da bi revizori mogli uspješno provesti nove zadatke, moraju se osloniti na cjeloviti opseg poslovnih podataka, a ne samo na njihov uzorak, bez obzira koliko je taj uzorak pomno biran. Istovremeno, revizijske provjere u novonastalim uvjetima temelje se na tehnikama analize podataka.

Takav zadatak je nemoguće provesti oslanjajući se na uobičajen opisana izvješća. Korištenje Excela naizgled pomaže, no u stvarnosti postoji niz ograničenja koja otežavaju primjenu Excela u revizorskim aktivnostima. Tu mislimo na ograničenja u performansama rada, naročito s velikim uzorcima koje graniči s nemogućnošću rada s velikim datotekama, na greške u podacima koje se mogu nehotično pojaviti, na kompleksnost formula za kalkulaciju vrijednosti…

Provedbu takvih zadataka omogućuje programski alat je CaseWare IDEA. Ovaj alat revizorima olakšava izvođenje analitičkih funkcija na jednostavan i razumljiv način, a pristup reviziji poprima dodatnu dimenziju kreativnosti. U konačnici, revizori postaju još inventivniji, efikasniji i brži.

 

caseware hor

Kontakt

Adresa: Gjure Szaba - odvojak 16

Zagreb

 

Telefon: 01 3765 612

Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Search