O imenu

Riječ borea pripada jadranskoj pomorskoj tradiciji.

To je naziv koji se do sredine 17. stoljeća koristio za sjeverni vjetar, a danas se više ne koristi. Zamijenio ga je naziv tramuntana odnosno tramontana.

Borea je, ujedno, na ružama vjetrova do tog vremena označavala sjeverni smjer, a kompasi naših brodova u Jadranu pokazivali su strane svijeta koristeći ružu vjetrova sa 8 glavnih vjetrova. Borea je na toj ruži vjetrova bila oznaka sjevera. Tek je u 19. stoljeću ruža vjetrova zamijenjena kompasnom ružom, koja koristi engleske nazive strana svijeta. 

Thycotic Privilege Manager je sustav kojim se rješava problem ovlasti aplikacija na endpoint računalima

Kontinuirani sigurnosni nadzor nad informacijskim sustavom provodi se u cilju detekcije sigurnosnih događaja i analize sigurnosnih indikatora, a vrlo često je i zadnja zaštitna mjera od sigurnosnih prijetnji.

Sigurnosni nadzor započinje na točkama u kojima nastaju log zapisi i brojni drugi sigurnosni podaci o događajima na sustavu, a to su kontrolni mehanizmi na krajnjim točkama – poslužitelji, mrežna oprema, firewall sustavi, radne stanice, aplikacije, baze podataka… Svaki pojedinačni log zapis sadrži korisnu informaciju o radu sustava, a veoma često i izuzetno vrijedne informacije koje mogu ukazati, među ostalim, na anomalije u radu sustava, neprimjereno korisničko ponašanja, pa i pojavu napadača… Da log podaci ne bi ostali na izoliranim otocima informacijskog sustava, potrebno ih je redovito i kontinuirano prikupljati, ako je moguće u što je moguće većem opsegu, te uspostaviti mehanizam efikasnog nadzora i izvještavanja o ovim zapisima.

Kvalitetno izvedenim sustavom sigurnosnog nadzora i dobrim upravljanjem log podacima možemo verificirati primjerenost strateških smjernica i izmjeriti stvarnu djelotvornost procesa informacijske sigurnosti. Svaki sigurnosni standard i relevantne smjernice o dobroj praksi drže ovu zadaću neophodnom za očuvanje povjerenja u ispravan rad informacijskog sustava.

Security Monitoring sustav

Glavni doprinosi koje će te ostvariti kroz našu potporu u procesu odgovaranja na sigurnosne incidente su:

  • Efikasna i stručna analiza sigurnosnih incidenata
  • Uspostava mjera forenzičke pripravnosti za učinkoviti odgovor na sigurnosne incidente
  • Kompetentan odgovor na incidente uz osiguranje vjerodostojnosti svih utvrđenih činjenica
  • Detekcija indikatora o nastanku sigurnosnih incidenata ili računalnih prijevara i postupanje prema ovim analizama
  • Ograničavanje regulatornih rizika uslijed nepridržavanja regulatornih zahtjeva koji se odnose na obavezu primjerenog odgovaranja na sigurnosne incidente (npr. PCI DSS, GDPR ili financijska regulativa)
  • Ograničavanje i odvraćanje budućih sigurnosnih incidenata, naročito od strane „insidera“
  • Pružanje povratnih informacija korisnicima o unaprjeđenju sustava sigurnosti u cilju budućeg izbjegavanja incidenata
  • Svi oblici „log management“ podataka
  • Network Security Monitoring podaci
  • Podaci o radu Windows procesa (Sysmon)

Saznajte više

Kontakt

Adresa: Gjure Szaba - odvojak 16

Zagreb

 

Telefon: 01 3765 612

Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Search